Тайська кухня

Тайська кухня

Якщо вірити тому, що говорить прислів'я, то незнайому культуру найкраще можна пізнати через кухонне вікно. Таке поняття, як "їжа" серед тайського суспільства перевершило рівень елементарного задоволення фізіологічних потреб і давно вже стало мистецтвом. Турист, який не скуштував страв тайської кухні, і зовсім не був у Таїланді.
Кухня Таїланду - це гостра кухня, вона вважається однією з найгостріших на Земній кулі. Але багато кафе і ресторанів, які знаходяться на території популярних курортів, давно призвичаїлися готувати тайські страви для європейців, які є менш гострими, ніж у їхньому традиційному вигляді. Якщо Ви не впевнені, що зможете подужати досить гостру страву, то замовте її не гостру інтерпретацію. Це "not spicy" - не гостро або "no chili" - без чилі. Також Вам можуть запропонувати і середній варіант "little spicy" - трохи гостро.
Усі названі фрази добре знайомі тайцям, особливо тим, хто проживає на курортах. Якщо забажаєте, то ваше право попросити приготувати негостру страву і тайською говіркою. Це звучить "май пхет", що означає не гостро.
Фраза для тих, хто не бажає виявити у своїй тарілці присутність чилі, теж є. Така фраза звучить як "май пхет лен" - зовсім не гостро. Таким чином, Ви зможете підкреслити, що не хочете нічого гострого, бо інколи тайцям властиво сприймати фразу "не гостро", як "не більше, ніж один чилі", вже така їхня природа. Врахуйте тільки те, що повна відсутність чилі позначиться на колориті страви.
Ну а якщо Ви побажаєте сповна насолодитися справжнім смаком тайської їжі, то замовляйте її з початковим складом. Не забудьте тільки рясно закусити її паровим жасминовим рисом, який тайською мовою звучить як "кхау плау" або "кхау суай", що означає "порожній рис" "або красивий рис".  Якщо цей рис не входить до складу страви, то на першу Вашу вимогу його подадуть. До його властивостей входить нейтралізація печіння швидше від води, що в багатьох випадках може спричинити і зворотний ефект.
Спеції та прянощі. Свої витоки тайська кухня бере від гірських селищ на південному заході Китаю (зараз це провінції Гуйчжоу та Гуансі), які є батьківщиною цих племен.
Основу тайської кухні становить уміння кухаря поєднувати 5 смаків. Це кислий, солоний, солодкий, гострий і гіркий. Гострому відповідає чилі, солодкому - базилік і кокосове молоко, солоному - "нам пла": рибний соус, кислому - лимонне сорго, гіркому - свіжі трави.
Поєднання цих п'яти смаків вважається у східній медицині найбільш цілющими ліками.  Іноді для того, щоб приготувати стандартний тайський обід, потрібно приблизно 40 видів різних прянощів і спецій.
Для тайської кухні кожна приготована страва є унікальною. Це визначається не тільки продуктами, а й стилем готування кухаря, який на свій розсуд використовує спеції і поєднує їх. Тайські страви дуже залежні від погоди, пори року, сезонів дощів і збору врожаю. Але тайська кухня все-таки має три свої основні компоненти - рис, кокосове молоко і соус чилі. Ці продукти Ви зможете знайти в складі практично кожної страви. 

Якщо вірити тому, що говорить прислів'я, то незнайому культуру найкраще можна пізнати через кухонне вікно. Таке поняття, як "їжа" серед тайського суспільства перевершило рівень елементарного задоволення фізіологічних потреб і давно вже стало мистецтвом. Турист, який не скуштував страв тайської кухні, і зовсім не був у Таїланді.

Читати докладніше

Ресторани

у яких подають страви Тайській кухні


Свіжі НовиниВсі
Читати всі новини

Залишіть свої дані для розсилки новин
Ім'я   заповніть поле

E-mail   
символи з картинки введено не правильно

Введіть послідовність символів
Підписатися