Характерною особливістю узбецької кухні є широке використання м'яса. Узбеки за традицією віддають перевагу баранині. Рідше вони вживають яловичину, а вкрай рідко - конину, її вони використовують тільки для приготування певних страв, наприклад, варених ковбас. Дуже рідко вони використовують рибу. Здебільшого її використовує населення, яке проживає в прибережних районах.
Сучасна узбецька національна кухня має свою характерну особливість - для приготування страв використовуються різноманітні овочі - ріпа, помідори, картопля, гарбуз, морква. Варто зазначити, що баклажани, помідори, капусту і картоплю для приготування страв в Узбекистані стали застосовувати тільки наприкінці дев'ятнадцятого століття. На сьогоднішній день ці овочі повсюдно вирощують і вживають в їжу. В узбецькій кухні широко застосовуються дикорослі та культурні трави. Значні дози таких приправ, як червоний перець, базилік, м'ята, коріандр додають у страви. Зерно і борошно - це основа більшої частини страв узбецької кухні. Про глибокі традиції цієї самобутньої кулінарії свідчить величезна кількість страв з борошна, які дуже різноманітні, а приготувати їх не так і просто.
Найпоширенішими серед борошняних виробів вважається локшина, яку використовують у приготуванні перших і других страв. Її готують у вигляді супу з додаванням приправи з добре перетопленого масла і кислого молока. Також у суп можуть додавати сушений кріп. Є ще дві схожі страви - це лагман і нарин. Насправді, це різновид відкинутої локшини з приправою.
Що стосується лагмана, то це довга локшина, відварена у воді. Її заправляють соусом із м'яса та великою кількістю овочів.
У республіці також дуже популярні пельмені різних видів. У воді варять дрібні пельмені з цибулею і рубаним м'ясом - чучвара, а на пару, в особливих решетах (касканах) готують великі пельмені - манти.
Характерними для узбецької кухні є і пиріжки різних видів (сомса). Найчастіше їх готують із сирим, дрібнорубаним м'ясом, змішаним із великою кількістю нарізаної цибулі, причому сильно перчать. Також популярні пиріжки з гарбузом і перцем.
В інших національних стравах на значному місці перебувають різні каші та супи - молочна рисова каша (шир - гуруч), густі рисові каші з м'ясом (шавла, машкічірі), юшка з маша (бобова рослина) - машхурда, а також рисовий суп - мустава.
Напевно, всі знають про те, що плов є гордістю узбецької національної кухні. Цю страву готують у всіх ресторанах і їдальнях. Найчастіше приготуванням плову займаються чоловіки.
Готується плов із рису, деякі його готують із рису з машем (наприклад, у Бухарі), який поєднується з жовтою морквою, цибулею і м'ясом. До плову додається багато тваринного або рослинного жиру, а іноді - бараняче сало.